Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis muntachtige tijm kweken

Thyme-ready-to-harvest-day-11-6-400x300Tijm is een veelzijdig kruid dat populair is in pasta’s en in gerechten met vlees; het voegt een hartige smaak toe.

Medicinale en nutritionele voordelen

Tijm heeft vele medicinale toepassingen. Tijm kan worden gebruikt om pijnlijke ogen te genezen maar kan ook worden gebruikt om haar te spoelen, om roos te voorkomen. Het heeft krampstillende kwaliteiten waardoor het vrouwen tijdens de menstruatie verlichting kan bieden.

Tijm werkt als een tonicum en stimuleert het zenuwstelsel. Het verlicht aandoeningen zoals nachtmerries, depressies, nerveuze uitputting, slapeloosheid en melancholie. Er wordt gezegd dat Tijm ook epilepsie, convulsies, menstruele krampen, spasmen, hoesten en diarree kan verlichten.

Culinaire toepassingen

Tijm verleent een intense smaak aan recepten en moet daarom met mate worden toegevoegd. Om de geuren en de smaak intact te houden wordt tijm over het algemeen pas op het laatste moment aan recepten toegevoegd. Dit komt omdat langdurig koken resulteert in verdamping van de etherische oliën.

Omdat tijm een delicaat kruid met een doordringende geur is, is het een prachtige aanvulling op bonen-, ei- en groentegerechten. Enkele andere geweldige toepassingen zijn:

  • Voeg tijm toe aan je favoriete recept voor pastasaus.
  • Verse tijm geeft een heerlijke geur aan omeletten en roerei.
  • Hartige bonen zoals bruine-, pinto- en zwarte bonen smaken uitzonderlijk goed wanneer ze gekruid worden met tijm.
  • Wanneer je vis bereidt, plaats dan enkele takjes tijm bovenop de vis en in het pocheervocht voor extra smaak.
  • Seizoensgebonden soepen en jus krijgen extra smaak door het toevoegen van verse tijm.

Grappig weetje

Tijm heeft een lange en gevarieerde geschiedenis in zowel het gebruik in geneesmiddelen als in de keuken. Voordat er koelkasten bestonden werd er een drupje tijmolie in een liter melk gedaan om te voorkomen dat het zou bederven.

Hoe kun je in de Urban Cultivator muntachtige tijm kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close