Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis knapperige sla kweken

Lettuce-3-400x300Het hele jaar door verse salade hebben is een culinair genot. Met moderne kweekmethoden en transport, kan men het hele jaar door sla en spinazie kopen, maar vaak tegen hoge prijzen. Maar een tuinierder vindt het kopen van voorverpakte sla bij de supermarkt lang niet zo bevredigend als een paar minuten voor het eten sla plukken uit je eigen Urban Cultivator.

Oogst je groenten wanneer ze 4-8cm lang zijn. Het is een genot voor culinaire chefkoks om vlak voordat ze hun gerecht serveren hun microgroenten met een keukenschaar te kunnen oogsten. Sommige microgroenten, vooral sla, zullen na de oogst weer snel nieuwe bladeren krijgen.

Deze moeten na elke oogst worden gevoed met een vloeibare organische meststof. Andere microgroenten moeten worden geoogst wanneer de eerste echte bladeren zich vormen en zijn dus maar geschikt voor één enkele oogst.

Na het oogsten van de microgroenten kun je in dezelfde lade opnieuw zaaien. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende combinaties van gewassen om te bepalen welke het beste bij elkaar groeien en welke de beste smaak in je salades of andere gerechten geven.

Als je van de rode kleur en de smaak van bieten of amaranth houdt kun je dit combineren met een aantal andere groenten, zoals koolgewassen of sla. Het duurt ongeveer 8-10 dagen. Hier zijn een aantal combinaties die goed samengaan:

  • Paarse & daikon radijs (foto 3) amaranth + alle groenten
  • Amaranth + milde mesclun alle sla + mizuna
  • Amaranth + pittige mesclun amaranth + pittige groenten
  • Wildvuur sla + komatsuna

Tips om sla en microgroenten goed te laten groeien

Er zijn zoveel combinaties mogelijk en als je steeds een aantal verschillende zaailingen samen in jouw lade wilt kweken, moet je degenen die soortgelijke groeipercentages hebben selecteren. Combineer bijvoorbeeld geen zaden die langzaam ontkiemen met degenen die snel ontkiemen.

Sla & microgroenten zijn gemakkelijk te kweken en zijn al snel een heerlijke traktatie.

Hoe kun je in een Urban Cultivator knapperige sla kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close