Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis houtachtige salie kweken

sage-day-24-3-400x265Salie is een zeer populair kruid en word gebruikt met kip, lams- en varkensvlees. Het heeft wel een bittere smaak, dus zorg ervoor dat je het met mate gebruikt.

Medicinale en nutritionele voordelen

Salie heeft anti-septische en samentrekkende eigenschappen waardoor het ideaal is voor de genezing van vele aandoeningen in de mond en keel, met inbegrip van zweren. De beste methode is als gorgeldrank of mondspoeling.

Salie kan ook ongemak als gevolg van insectenbeten verlichten. Knijp het sap uit de verse bladeren of wrijf met de bladeren op de beet om het getroffen gebied te kalmeren.

Onderzoek heeft aangetoond dat salie het geheugen kan verbeteren en nuttig kan zijn bij het voorkomen en het behandelen van de ziekte van Alzheimer. Het werkt door de remming van het enzym dat acetylcholine afbreekt, een verbinding waarvan wordt gedacht dat het de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen en en behandelen.

Salie thee is ook goed tegen hoofdpijn.

Culinaire toepassingen

Salie is een zeer handig kruid. Het gaat vooral goed samen met vet vlees zoals varkensvlees, worst, gans en lamsvlees omdat het helpt bij de vertering. Salie kan ook erg goed gecombineerd worden met bonen, aardappelen, risotto en tomaat. Wanneer gebruikt als een smaakmaker, egaliseert het de sterke ‘wilde’ smaken. Vers gehakt voegt het diepte en smaak toe aan romige kaassauzen. Salie zal meestal de meeste voedingsmiddelen die ui als belangrijkste ingrediënt bevatten complimenteren.

Grappig weetje

Salie werkt ook prima als shampoo voor vet haar en beschermt tegen haaruitval. En een haarspoeling met salie helpt om donker haar op te lichten en vermindert de verschijning van grijs haar.

Tips om je salie goed te laten groeien

Er is maar weinig ongedierte dat van salie houdt. Het heeft meer te lijden aan overtollig water en onvoldoende of een gebrek aan licht.

Hoe kun je in de Urban Cultivator houtachtige salie kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close