Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis verse peterselie kweken

Parsley-ready-to-harvest-day-23-4-400x265Peterselie wordt op grote schaal over de hele wereld gebruikt voor het op smaak brengen van vlees, soepen, stoofschotels en aardappelgerechten. Peterselie kan vanwege de natuurlijke frisse smaak worden gebruikt als garnering of om te neutraliseren.

Medicinale en nutritionele voordelen

Peterselie is rijk aan vele vitale vitamines, waaronder vitamine C, B12, K en A. Dit betekent dat peterselie je immuunsysteem sterk kan houden, je botten versterkt en ook het zenuwstelsel geneest. Regelmatig gebruik van peterselie kan helpen bij het controleren van je bloeddruk. Het foliumzuur in dit kruid is als een tonicum voor je hart. Het helpt om het overtollige vocht uit het lichaam af te voeren, waardoor het de nierfunctie ondersteunt.

Wanneer etherische olie op basis van peterselie op de hoofdhuid wordt gemasseerd, kan het haaruitval verminderen.

Het eten van peterselie kan het risico op kanker zoals borst-, maagdarmkanaal-, huid- en prostaatkanker verminderen. Peterselie bevat hoge niveaus van flavonoïde genaamd apigenine. Niet alleen bezit apigenine opmerkelijke anti-kanker eigenschappen, het is ook een krachtige anti-inflammatoir en anti-oxidant. In feite hebben wetenschappers het als een ‘chemo beschermend’ voedsel bestempeld.

Gebruik peterselie dagelijks en je zult verlichting voelen van pijn in de gewrichten omdat peterselie helpt om de pijn en de zwelling geassocieerd met artritis te verminderen. Peterselie bevat ook olie dat eugenol wordt genoemd en waarvan in studies is aangetoond dat het sterke anti-inflammatoire en anti-artritis eigenschappen heeft en dat het aanzienlijk de zwelling in het gewricht kan onderdrukken. Peterselie thee ontspant stijve spieren en stimuleert de spijsvertering.

Culinaire toepassingen

Peterselie is als ingrediënt zeer geschikt in veel gerechten. Hier zijn enkele van de manieren waarop koks peterselie gebruiken: soep of stoofpot, tomatensaus, pasta, pestosaus, groene salade, graansalade, vis, aardappelen, rijst, kip, rundvlees, lam, aubergine en kaasgerechten.

Combineer fijngehakte peterselie met bulgur, gehakte groene uien (lente-uitjes), muntblaadjes, citroensap en olijfolie om tabouli, een klassiek gerecht uit het Midden-Oosten te maken.

Voeg peterselie toe aan pestosaus om meer textuur toe te voegen aan zijn groene kleur.

Combineer fijngehakte peterselie, knoflook en citroenschil en gebruik het als een kruidenmengsel voor kip, lams- en rundvlees.

Fijngehakte peterselie kan worden gestrooid over een groot aantal verschillende recepten, zoals salades, gesauteerde groenten en gegrilde vis.

Tips om jouw peterselie goed te laten groeien

Peterselie groeit goed in leemachtige tuingrond die rijk is aan stikstof en doet het goed in de volle zon, want het heeft minstens 5 uur licht per dag nodig.

Hoe kun je in de Urban Cultivator verse peterselie kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close