Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis wilde oregano kweken

Oregano-ready-to-harvest-day-14-3-400x265Oregano is een overblijvend kruid inheems in het Middellandse-Zeegebied. De plant heeft ovale grijsgroene bladeren die vaak worden gebruikt op pizza’s, in spaghetti en marinarasauzen en in vele andere Italiaanse gerechten.

Medicinale en nutritionele voordelen

Wist je dat oregano anti-bacteriële eigenschappen heeft? Om deze reden kun je in vele specialiteiten- en reformwinkels oregano-olie vinden. Oregano bevat thymol en carvacrol, twee oliën die opmerkelijke krachten hebben om bacteriën tegen te gaan. In feite hebben onderzoekers onlangs ontdekt dat oregano een betere behandeling is bij giardia dan voorgeschreven medicijnen.

Oregano staat ook bekend als een pijnstiller bij de menstruatie. Kauw drie keer per dag op wat verse oregano om de menstruatiepijn te verminderen.

Bij hoge koorts kan oregano ook gebruikt worden om je lichaamstemperatuur te verlagen. Meng gewoon een paar druppels oregano-olie met een glas water en drink dit drie tot vijf dagen.

Culinaire toepassingen

Wanneer de bloemen verschijnen, is de oregano klaar om geoogst te worden, tenzij het continu plukken van bladeren tijdens de groei de bloei heeft voorkomen. Ongeveer zes weken na het planten, moet je de oregano terugsnoeien tot 4cm van het midden omdat dit een weelderige, bossige groei zal stimuleren.

Oregano geeft diepte en geur aan elk gerecht, maar gaat bijzonder goed samen met tomaten, aubergines en elk soort vlees. Je kunt ook wat over je roerei of saladedressing strooien.

In de Italiaanse keuken wordt oregano veel gebruikt op pizza, in pastasaus en op spaghetti. In de Griekse keuken wordt oregano vaak gebruikt in salades en in een oliemengsel van citroen en olijfolie of op gegrilde vis of vlees. Oregano wordt ook gebruikt door de Turken om meer smaak te geven aan vleesgerechten, zoals geroosterd lamsvlees of kebab.

Grappig weetje

De oude Grieken geloofden dat als je jezelf insmeert met oregano je zult dromen over je toekomstige echtgenoot.

Hoe kun je in de Urban Cultivator wilde oregano kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close