Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis delicate kervel kweken

Chervil-ready-to-harvest-day-21-2-400x300Die subtiele, tedere deels anijsachtige-, deels peterseliesmaak, die je hebt geprobeerd om te identificeren in de vissaus, zal vrijwel zeker kervel blijken te zijn; een van de oudste kruiden uit de Franse keuken, maar zeker een die met alles samengaat en die niet vergeten mag worden.

Kervel is een lid van de familie van de wortel en de bladeren lijken sterk op worteltoppen. De jonge bladeren, die naar anijs ruiken, moeten worden geoogst voordat ze hun scherpe smaak verliezen en worden vaak bewaard in azijn.

Kervel is een warm kruid. De smaak en geur prikkelen de zintuigen op een manier waarop warmte dat doet, namelijk langzaam en subtiel. Je proeft kervel op de achtergrond en je bent blij dat het er is, omdat de smaak en de geur zelf warm en verrassend zijn.

Er zijn twee belangrijke varianten van kervel, een platte en een gekrulde. De winterharde eenjarigen hebben een varenachtige bladstructuur die net zo delicaat en sierlijk is als hun subtiele smaak. De stengels zijn vertakt en fijn gegroefd en de wortel is dun en wit.

Tips om je kervel goed te laten groeien

Kervel schiet in de warmte snel zaad en geeft in tegenstelling tot de meeste andere culinaire kruiden de voorkeur aan een koele, vochtige en schaduwrijke plaats. Ter bevordering van de groei en een langer seizoen, knijp je de toppen af. De opeenvolgende aanplant zal helpen om je een langere oogst te geven.

Kervel is een van die kruiden die goed groeit in containers. Als de plant volwassen wordt, hebben de bladeren de neiging om een paarse, bronsachtige kleur te krijgen. In dit stadium verliezen ze ook de scherpte van hun smaak, dus gebruik alleen de jonge groene bladeren. Kervel kan zonder zorgen worden teruggesnoeid en dit zal in feite voor een vollere en dikkere plant zorgen.

Hoe kun je in een Urban Cultivator delicate kervel kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close