Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis fenegriek kweken

Fenugreek-ready-to-harvest-day-11-4-400x300Fenegriek is mooie microgroente die gemakkelijk te kweken is. In tegenstelling tot wat velen denken is de plant eigenlijk een peulvrucht. Traditioneel gebruikt in de Indiase en de Midden-Oosterse keukens geeft zijn aparte smaak de gerechten een uniek tintje.

In veel landen waar ondervoeding veel voorkomt, worden de zaden vaak gebruikt voor gewichtstoename. Ze zijn ook een belangrijke bron van diosgenine, dat op grote schaal wordt gebruikt bij de productie van steroïden (die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename), geslachtshormonen, orale contraceptiva en diergeneesmiddelen.

Fenegriek is een galactagogue, een melkproducerend middel waarvan wordt verondersteld dat het de melkproductie bij nieuwe moeders verhoogt.

Fenegriek wordt trouwens ook vaak gebruikt voor de behandeling van huidontstekingen en diabetes, omdat het als een tonicum samentrekkend, verzachtend, slijmoplossend en zuiverend werkt.

Bitterzoet en grasachtig wordt fenegriek het meest gebruikt om smaak te geven aan Indiase en Srilankaanse curries, maar is ook te vinden in de Oost-Mediterrane keuken.

De fenegriekspruiten zijn geweldig als snack of kunnen worden toegevoegd aan sandwiches, salades, groentensappen of gemengd worden met aardappelsalade en andere wortelgroenten. Wees voorzichtig met het koken van de fenegriekspruiten omdat ze snel hun textuur en smaak kunnen verliezen!

Hoe kun je in een Urban Cultivator fenegriek kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close