Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis erwten kweken

Fabric-Pea-shoot-ready-to-harvest-day-14-4-400x265De scheuten van een erwt zijn de felgroene jonge bladeren van een erwtplant en hun smaak lijkt op die van doperwten. Er wordt vaak gezegd dat ze proeven als de lente.

Medicinale en nutritionele voordelen

Erwtscheuten bevatten in verhouding tot de calorien veel voedingsstoffen en bieden een goede hoeveelheid voedingsvezels, die je lichaamsgewicht helpen te contoleren en de stofwisseling helpen te reguleren. Hoewel ze niet direct gewichtsverlies veroorzaken, blijven ze een geweldige aanvulling op een effectief gewichtsverliesprogramma. Erwtranken zijn rijk aan vitamine A en C en zijn een goede bron van foliumzuur. Foliumzuur en de caroteen en anti-oxidanten in erwtscheuten zijn chemo-beschermende middelen en kunnen je helpen bij de preventie van kanker. Ook bevatten ze zeven keer meer vitamine C dan bosbessen!

Culinaire toepassingen

Als je kinderen hebt die groenten haten, probeer dan eens erwten te bakken of te roerbakken. Zo behoudt het de knapperige textuur en zijn aantrekkelijke groene kleur wat de erwtspruiten zo onweerstaanbaar voor hen maakt. Al je de erwten combineert met bamboescheuten krijg je een verfrissend gerecht voor vegetariërs.

Om de voedingswaarde optimaal te behouden kunnen de erwtspruiten het beste licht gestoomd of gebakken worden. Ze smaken uitstekend in salades en wokgerechten. Erwtscheuten zijn een mooie en lekkere garnering bovenop pizza’s of soepen en zijn een mooie aanvulling op groene smoothies. Een andere heerlijke maaltijd suggestie: besprenkel ze met wat goede olijfolie en meng ze direct na het afgieten met warme pasta zodat ze knapperig blijven, besprenkel het gerecht met citroenschil en citroensap, peper en vers geraspte Parmezaanse kaas.

Grappig weetje

Een Oostenrijkse monnik genaamd Gregor Mendel perfectioneerde zijn theorie van de Mendeliaanse genetica, een voorloper van de moderne genetica, tijdens het cultiveren van erwten.

Tips om je erwtscheuten goed te laten groeien

Erwten houden niet van warmte en geven de voorkeur aan een vochtige bodem.

Hoe kun je in de Urban Cultivator zoete erwten kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close