Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis citroenmelisse kweken

Lemon-Balm-day-54-2-400x265Citroenmelisse doet door zijn zeer duidelijke citroengeur en smaak zijn naam eer aan. Naast vele andere toepassingen is het een prachtige garnering voor op een sorbet!

Medicinale en nutritionele voordelen

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een smaakvol lid van de mint-familie en het wordt beschouwd als een kalmerend kruid. Het werd al in de middeleeuwen gebruikt om stress en angst te verminderen, de slaap te bevorderen, de eetlust te verbeteren en pijn en ongemak van indigestie (inclusief gas en een opgeblazen gevoel, evenals koliek) te verlichten. Nog voor de middeleeuwen werd citroenmelisse gebruikt in wijn om het te distilleren, wonden te helpen genezen en giftige insectenbeten en -steken te behandelen. Vandaag de dag wordt citroenmelisse vaak gecombineerd met andere kalmerende, rustgevende kruiden, zoals valeriaan, kamille en hop om de ontspanning te bevorderen. Het wordt ook gebruikt in crèmes voor een koortslip behandeling

Culinaire toepassingen

Citroenmelisse heeft een delicate citroensmaak en kan in vele gerechten worden gebruikt. De verse bladeren van de citroenmelisse plant kunnen worden gebruikt als een in het oog springende garnering. De gehakte verse bladeren van de citroenmelisse kunnen ook worden verwerkt in een salade of worden toegevoegd aan een gerecht waar je normaal citroenschil aan zou toevoegen. Het kan worden gebruikt in zoete of pittige gerechten.

Citroenmelisse is een prachtige aanvulling op fruitsalades, kruidenboters, vruchtendranken en sorbets. Het kan ook worden gebruikt in vele eiergerechten, vla, diverse soepen en stoofschotels.

Citroenmelisse smaakt heerlijk in de vulling voor pluimvee, lam of varkensvlees. De subtiele smaak is perfect voor in sauzen en marinades voor vis. Citroenmelisse is goed te combineren met vele kruiden zoals kervel, peper, tijm en peterselie.

Grappig weetje

Citroenmelisse is geweldig voor het aantrekken van bijen in je tuin. De Latijnse naam Melissa officinalis komt van het Griekse woord “melissa” wat “honingbij” betekent.

Hoe kun je in de Urban Cultivator pikante citroenmelisse kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close