Support | Pers
< Terug naar de kruidengids

Binnenshuis basilicum kweken

Basil-day-32-4-400x265De naam basilicum is afgeleid van het Griekse woord voor koning of koninklijk, een bijnaam en reputatie die het heeft verdient als meest populaire culinaire kruid! Zijn populariteit omspant de hele wereld omdat basilicum in elk gerecht blijkt te passen. Basilicum staat ook bekend als het “tomatensaus kruid”, want het gaat vooral goed samen met tomaten en de Italiaanse keuken. In feite is het het belangrijkste ingrediënt voor pestosaus. In tegenstelling tot veel andere kruiden is het bijna onmogelijk om er teveel van in je keuken te hebben.

Basilicum is een teder kruid dat gewoonlijk wordt geteeld in warme, tropische klimaten en is inheems in Azië en Afrika, maar kan in veel gebieden over de hele wereld worden geteeld. Het wordt meestal vers gebruikt in recepten en over het algemeen op het laatste moment toegevoegd omdat het koken veel van de smaak vernietigt.

Tips om jouw basilicum goed te laten groeien

Basilicum is zeer gevoelig voor ‘natte voeten’ en indien te vochtig zullen de bladeren gaan hangen en er een beetje grijzig uit gaan zien. Als het kort daarna dood gaat, is dit een zeker een teken dat je teveel water hebt gegeven. Zodra dit gebeurt is er geen heropleving meer mogelijk – dus geef alstublieft niet teveel water! Basilicum is het smaakvolst wanneer het vers is. De beste tijd om te oogsten is als de plant bloemknoppen begint te krijgen, ruim voordat de bloemen gaan bloeien. Basilicum is geprogrammeerd om te gaan bloeien wanneer het zes paren bladeren op een stengel heeft. Voor een maximale productie per plant, snijd je het terug naar twee bladeren per stam en laat je het niet verder groeien dan vier paren.

Hoe later op de dag je basilicum oogst, hoe langer het vers blijft.

Hoe kun je in de Urban Cultivator basilicum kweken?

< Terug naar de kruidengids
Close